Løg og knolde 2012.

Retur til siden løg og knolde. (Klik her)


Hop til uge:

52 50 47 46 45 43 42 41 40 39 38 37 36 35 34 33 31 30 29 27 25 23 22 21 19 17 16 15 14 12

 


Uge 52

 Året i haven er slut, men der er kommet frø fra England, så nu er det bare om at komme i gang med at så.Mange af de frø jeg har bestilt, er af løgplanter, så der går lige 5 år inden jeg ser dem i blomst – hvis de spirer?Ude i haven er der på lune steder blomst i Cyclamen coum, så foråret er ikke langt væk.

På gensyn i 2013.

Venlig hilsen, Jørn T. Jensen

Top

Uge 50

Det er blevet vinter og haven er gået i hvile.


Her er Dierama pulcherrimum der har fået en god fodpose af sne omkring sig.

 Venlig hilsen, Jørn T. Jensen

Top

Uge 47

Galanthus elwesii 'Peter Gatehouse'. 

Når man omtaler efterårsblomstrende Galanthus, tænker man straks på G. peshmenii, G. reginae-olgae eller G. cilicicus. Så at der blandt G. elwesii findes sorter der blomstrer i november virkerde ikke rigtigt. Da jeg første gang læste om elwesii sorter, der blomstrede i november – december, troede jeg, at dette kun galt sydlige England, men efter at have mailet med Cyril Lafong, Skotland, erfarede jeg, at han dyrkede disse Galanthus i sin have i Skotland.

     Galanthus elwesii 'Peter Gatehouse'
 

Da Cyril bor på samme breddegrad som mig, måtte det være muligt  for mig at dyrke disse elwesii sorter og jeg fik fat på Galanthus elwesii ’Peter Gatehouse’. Nu blomstrer den her i haven i november for andet år i træk.

 

Det er en kort-voksende plante, hvis blege oprejste stængler, som understreges af den tilsvarende skede, der peger lige mod himlen. Bladene er halvt fremme i blomstringsperioden. Blomsterne er ret trekantede i omrids, dets blege mærke på indre kronblade, afspejler en oliven-grønt flade.

 

Jørn T. Jensen

Top

Uge 46


 

Colchicum varigatum kommer fra Grækenland, især de Aegeran øer, Kreta, Rhodos og syd Tyrkiet, hvor den gror på stenede bjergskråninger op til 1500m, blomstrende fra september til december. Bladene udvikler om vinteren og foråret og er tre eller fire i antal.

Denne blev købt i Hamburg sidst august, og er plantet i et beskyttet løgbed, derfor denne sene blomstring?
 

     
Den sidste Crocus, der blomstre i min have, er C. cartwrightianus ’Album’. Selve arten kommer Grækenland, i Attika og Kreta, hvor den vokser på stenede bjergskråninger og i åbne skove, på op til 1000m, blomstrende i oktober til december. En god efterårsblomstrende Crocus, da den har bladene fremme ved blomstring og de støtter blomsten i efterårsvejret.

 

Venlig hilsen, Jørn T. Jensen

Top

Uge 45

 

Galanthus reginae-olgae ’Cambridge’ - er den første navngivne cultivar af G. reginae-olgae.
Der er en klar forskel ved almindelig sammenligning af G. reginae-olgae ’Cambridge’ og den dengang,
almindelige dyrkede ’G. corcyrensis’, hvor den først blev placeret. Planten er en vintergæk af kraftig struktur,
ikke spinkel på nogen måde, og er en god haveplante.

Blomstre senere end arten.

    
Galanthus reginae-olgae 'Cambridge'


Crocus niveus kommer fra det sydlige Peloponnes i Grækenland, gror i mellem kalkstens klipper og i olivenlunde, undertiden i store mængder. Blomster hvide til lyslilla.

Gror her i haven på et godt lunt sted.

        
Crocus niveus                                        Bladene på Scilla perviana.
 

Scilla peruviana er fremme med sine blade nu. Der blev ingen blomstring i 2012, så jeg håber,
at den vil blomstre næste forår.

 

Hilsen, Jørn T. Jensen

Top

Uge 43

Så kom nattefrosten og det kan Nerinens blomster ikke lide, løget kan klare nogen frost.


    

Så er det også tid til få de løg og knolde, der ikke kan klare frost i hus. Her er det en fordel at have dem i netpotter, lige til at grave op og man får det hele med. Jeg sætter potterne, med jord, i kasse og lad dem stå til foråret uden at vande.
Til foråret kan jeg så se om der er noget der skal deles og i nye netpotter.

          

Hilsen, Jørn T. Jensen.
 

Top

Uge 42

Efterlysning

 Wim Boer, fra den belgiske alpinklub, er ved at samle oplysninger om alt hvad der findes af Eranthis,
og særlig én Eranthis har givet ham nogle problemer, med at finde ud af hvor den kommer fra.

Det er: Eranthis hyemalis 'Gothenburg' eller E. h. 'Gothenburg double'. 
 

      


Eranthis hyemalis 'Gothenburg' er en eranthis med et sæt dobbelte kronblade, og ikke fyldt som E. h. ’Plenus’.

Eranthis hyemalis 'Gothenburg' er kommet i salg fra Gøteborg Botaniske have. - Men – den er ifølge Henrik Zetterlund kommet til haven, som frø, tilsendt fra Erik Jensen, Herning, i 1983, og siden har Gøteborg Botaniske Have gjort deres for at få ud blandt havefolk, enten ved salg af knolde eller frø.

Erik Jensen var en kendt person i AGS og havde Eranthis med til salg ved vore møder, bl.a. Eranthis hyemalis var. aurantiaca, nu Eranthis hyemalis ’ Orange Clow’. Skulle der være nogen, som har købt en E. h semi- double af Erik Jensen, eller kender historien om planten, må I gerne sende mig en mail, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., så Wim Boer kan komme videre i søgen om denne plante.

Hilsen Jørn

Top

Uge 41

Det er en våd periode lige nu og det kan løg og knolde ikke lide.

Vi har haft en for kold og våd sommer, der var ikke mange dage med en temperatur over 25°, ikke det bedste, når man dyrke disse efterårsblomstrende løg og knolde.

           
Colchicum autumnale ’Major’ (tror nu nok det er en C. speciosus) har lagt sig ned i regnvejret.    
Crocus speciosus i græsplænen.                                                                   Crocus speciosus 'Albus'.
 

En Crocus der kan klare alt, er Crocus spesiosus, der kommer fra sydlige Kaukasus. Den har det alt for godt her i haven og har nu spredt overalt. Den hvide forn C. speciosus ’Albus’ bliver dog på sin plads.

 

Det går bedre inde ved husmuren, her blomstrer Sternbergia lutea og Galanthus reginae-olgae lige nu.

      
Sternbergia lutea og Galanthus reginae-olgae.                          Sternbergia lutea.
 
Sternbergia der kommer fra sydlige Italien og Grækenland har jeg også plantet i stenbedet, men er de ikke dukket og mon ikke de glemmer at komme i år. Også Galanthus reginae-olgae er plantet i stenbedet og den er heller ikke dukket op.

Mine Galanthus peshmenii har slet ikke vist sig i år. Jeg tror, de springer dette år over og venter til vi får en varm sommer igen.

 

 
Crocus goulimyi.

I alpinhuset blomstre Crocus goulimyi heldigvis hvert år, nu det bliver spændende og se om de kommer i stenbedet dette år. Har ikke set den dér endnu. Kommer fra det sydlige Grækenland.

Hilsen, Jørn Jensen
 

Top

Uge 40  

Lige nu blomstrer 3 hvide perle i haven
 

 
Colchicum autumnale var. album har hvide blomster, lidt mindre end selve arten, alligevel en charmerende plante både i haven og i græs, blomstrer senere end den rosenrøde form. En hvid form fra Suffolk fundet nær Barham har længere og smallere bloster segment end planten sælges af gartnere.

 

 
Colchicum autumnale var. alboplenum. - Varieteten alboplenum er en gammel og meget smuk sort. Den skal vise 20 eller flere lange, smalle, hvide kronblade, med blot et svagt tænkeligt flush af pink i dens hjerte. Som med andre dobbelte blomster, bevarer blomsterne deres friskhed og skønhed længere tid end den enkle. Når blomstringen godt i gang, er denne gode gamle have plante, en meget dekorativ Colchicum i september og oktober 
Colchicum speciosum ’album’. - Denne rene hvide sort, er en af de smukkeste af hårdføre løgplanter. De snehvide kronblade har en form, der minder om en tulipan, øverst på en fin smaragdgrøn stængel. Der findes ikke andre planter, med samme skønhed i den sene efterår, og så er den let at dyrke i haven.

Jørn T. Jensen

Top

Uge 39

 

Der er godt gang i blomstringen nu, hvor de efterårblomstrende løg og knolde blomstre.
Det er helt spændende at gå en tur i haven igen – ligesom om det var forår.

 

Colchicum ’Diraelii’ på en solskindsdag i uge 39 - 2012.

 

                                             
Colchicum ’Disraelii’                                                                           Colchicum ’Disraelii’

 

Colchicum ’Disraelii’. - Store knolde af en af de legendariske Kerbert hybrider, en over århundrede år gammel hybrid,
hvis prangende, magenta-ternede blomster ligner C. bivonae.

   

Colchicum ’Darwin’– R.O. Backhouse af Sutton Court, Hereford, såede nogle planter af C. speciosum med blomster af en bemærkelsesværdig stærk substans og kronblade, så brede og afrundede, at de er næsten lige så brede som lange, og deres form var ligesom en prisbelønnet gammel engelsk Tulipan, to tredjedele af frøplanterne blev som en kugle.

  En blegere, mindre, frøplante blev navngivet 'Darwin', den er kugleformet og rosenrødt, at det er en værdig følgesvend for 'Huxley', også én af navngivne frøplanter. Farven matcher 32/2 af RHS ”Colour chart”.

 

Forskellige Crocus vrimler op af jorden nu og her er et par gode arter. Crocus kotschyanus
og Crocus serotinus subsp. salzmannii.

       Crocus kotschyanus                                                                        Crocus serotinus subsp. salzmannii.Jeg har fået en Nerine sp. af en haveven, der har dyrket den i haven i mange år, ikke taget ind i hus om vinteren.Virker mindre og den er kommet før mine Nerine bowdenii, selv dem der står i krukker ved huset.

                                       
Nerine sp.                                                                                        Galanthus peshmenii.

Og så er tid for Galanthus.

Galanthus peshmenii er dukket op i denne uge og så skulle jeg gerne have Galanthus i blomst fra nu af og til april.

Top

Uge 38

Nu er det tid for de efterårsblomstrende Colchicum og Crocus. Hvis man er i tvivl om hvilke art det er,
så er den væsentligste forskel på de 2 arter er, at Crocus har 3 støvdragere og Colchicum har 6 støvdragere.

 Colchicum 'Oktoberfest'    
Colchicum x 'Oktoberfest' - 6 støvdragere.                        Crocus cartwrightianus 'Alba' - 3 støvdragere.


Den første Crocus, der blomstre i min have, er altid Crocus banaticus ’Alba’.
Hvorfor den kommer før selve arten ved jeg ikke.
De er begge plantet i samme bed med kun et par meter fra hinanden.

     
Crocua banaticus 'Alba'.

Der er mange flotte Colchicum og én af de flotteste er Colchicum pannonicum,
bliver også betragtet som en underart af C. autumnale?
Bliver i dag solgt under navnet C. autumnale ’Nancy Lindsay’, selvom,
navnet C. pannonicum har været brugt siden før 1920.

    
C. pannonic                                                                              En flot hybrid er Colchicum x ’Disraelii’.

Det er også tiden hvor vi får nye løg og knolde hjem. At man mere og mere bruger netpotter til løg, det ses ved
at jeg bestilte Galanthus hos Jentsch, Dresden. Der stod i hans liste at løg var i potter,
men at jeg også fik dem tilsendt i netpotter, havde jeg ikke regnet med.
Det blev en lidt dyrere fragt, men gode løg.Hilsen, Jørn T. Jensen.

 

Top

Uge 37

Så er der gået en uge siden sidste billede af Colchicum tenorii.

 
 

Slægten Colchicum

Navnet Colchicum er afledt af Kolchis, et område i Lilleasien, hvor der er blevet fundet Cholchicum.

Den største forskel mellem Colchicum og Crocus er, at Colchicum har 6 støvdragere – Crocus har 3 støvdrager.

 

 
Colchicum davisii en forholdsvis ny art fra Tyrkiet, KPPZ 100, Nur dag.

Knolde fra B.H. Gøteborg 1998.

  

Hilsen, Jørn T Jensen

Top

Uge 36

Så er det tid til de efterårsblomstrende crocus.

 

 
Crocus autranii

Det er nok ikke den mest almindelige crocus, men værd at vente på.

Den blev sået i 2007 og blomster første gang i år.

Endemisk i det V. Transcaucasia, hvor den gror i enge

og på klippeskråninger i alpine zone omkring 2000 m.

Kultur: Her i Danmark i løgbedet (i netpotte) eller solrige steder, temmelig vanskeligt at dyrke.

Venlig hilsen, Jørn Berggreen

Uge 36-2

Nu begynder efteråret -

Og nu kommer en ny farverig periode i haven, når de efterårsblomstrende løg og knolde begynder at blomstre.

Hvis man har en samling af Colchicum, vil der i den kommende tid være meget at se på.
 

 
 Colchicum tenorii, tæt beslægtet til C. autumnalis, er på vej op af jorden nu.

  
 

Også Cyclamen hedrifolium blomstrer flot nu, både arten og ’Alba’ formen.

 

     
 Man kan opleve, at få hvide blomster med røde tegninger, men desværre er det ikke noget planten bliver ved
med. Til næste år er den ren hvid igen.

 

     
 Min Allium sp. blomstrer flot i en ren blå farve her i august/september. Efter blomstringen vil denne Allium få bulbiller på toppen af blomsten. Jeg har stadig ikke fundet af hvad den hedder?

 
 

Lilium lancifolium, en gammel havelilje fra Kina og Japan. Muligvis en krydsning mellem L. leichtlinii og L. maculatum.
En nem lilje at dyrke i haven.

 

     
 Lilium lancifolium                                                                     Lilium lancifolium ’Flore Plena’.

 

                                                                    Det er også tid til at høste frø.

 

                                                                    
                          Så husk at høste frø til vores frøliste, her er Tulipa springeri der er fyldt med frø, klar til at høste.

 

Venlig hilsen, Jørn T. Jensen.

Top

Uge 35

Den flotteste Scilla blomstre lige nu. Scilla scilloides

     
Scilla scilloides i stenbedet, 24. august, 2012.

En usædvanlig art i, at det er en efterårblomstrende Scilla og at blomsterne er lyserøde. Den er i dvale i sommerperioden. Den kommer fra Kina og Japan og er en god haveplante til en solrig plads i stenbedet,
gerne sandet jord, eller for det alpine hus.

Hilsen, Jørn T. Jensen

Top

Uge 34

Lille og stor

Der er stor forskel på størrelsen af denne uges løgvækster. Den ene er 5 cm høj, den anden over 100 cm høj.

 
 Sternbergia colchiciflora er en meget lille løgvækst, i mit løgbed er den blevet 5 cm høj.
Den kommer fra området omkring Middelhavet og ind i Iran, hvor den gror på tørre bakker.
Bladene fremme i foråret og blomstre nu.
 

     
 Crinum x powellii på sit højeste lige nu. Det er stor flot plante, der blomstre her i august.
Det er havehybrid mellem Crinum moorei og C. bulbispermum, begge fra Sydafrika.
Den klare sig fint på sydsiden af huset, hvor der er et godt dræn. Behøver ikke vinterdækning.
Vandes i vækstperioden.

 Hilsen, Jørn T. Jensen

Top

Uge 33

 

Albuca shawii, en slægt på ca. 30 arter fra Sydafrika og Arabien.
A. shawii kommer fra Drakensberg, Lesotho, og den mest hårdføre af arterne.
 

Gladiolus flanaganii vokser på klipperne i Drakensberg i Lesotho og Sydafrika.

    
 Albuca shawii
 

       

Gladiolus flanaganii

De må betegnes, som ikke hårdføre her i landet, kan måske klare en mild vinter.
Derfor dyrker jeg begge i netpotter,
så er de nemme at grave op til efteråret og lade dem stå i netpotten med jorden, tørt og frostfrit,
klar til at sætte i jorden næste forår.

 

Jørn T. Jensen

Top

Uge 31

Habranthus robustus, en sydamerikansk løgvækst i Amaryllidaceae familien, med arter fra Central-og Sydamerika og indslæbt i det sydlige Nordamerika.

Den blomstre sidst på sommeren og skal helst stå tørt det meste af forsommeren. Så vandes der op og i løbet af nogle dage har man det flotteste blomsterflor.

Dyrkes i potter i alpinhuset. Skal opbevares frostfrit om vinteren, så løget ikke bliver svækket.

     
Habranthus robustus 2 dager efter vandingen var begyndt.      4. dag.


    
Én uge efter påbegyndt vanding.

Venlig hilsen, Jørn T. Jensen.

Top

Uge 30
Pennela pedatisecta.

Der findes seks eller syv arter med knolde – rodfæstede, stauder fra Kina og Japan. Den er beslægtet med Arum og Arisaema.

 

Det er midt på sommeren, men alligevel bliver man mindet om, at efterårets blomster begynder at vise sig.
På turen i haven her 26. juli, 2012,  var der liv i sensommerens planter.
 

 
Cyclamen purpurascens fra skovene i Mellemeuropa, blomstre fra nu og ind i oktober.
 

 
Cyclamen hederifolium, vores efterårsblomstrende alpeviol. Kommer fra sydlige Europa og ind i Lilleasien. Blomster til langt ind i november-december, alt efter vejret.

Her i haven blomstrer den hvide form altid først.
 

 
Scilla autumnalis fra Sydeuropa hvor den gror på tørre græsmarker. Selvom den hedder autumnalis (efterår) - blomstrer den altid sidst på sommeren.
(Har læst at den nu skal hedde Prospero autumnale.)

 

Hilsen, Jørn T. Jensen

Top

Uge 29

I denne uge er der 3 gode Nordamerikanske planter indenfor løg og knolde, der blomstre i haven.

     
Melanthium virnicum (Liliaceae [Melanthiaceae]) pryder våde enge, lave åbne skove og skovklædte moser fra
New York til Indiana, syd til Florida og Texas i Nordamerika.

    
Triteleia laxa
Denne art, der er udbredt i Californien og op i det sydlige Oregon, er den bedst kendte Triteleia til haven.

 
Triteleia laxa ’Queen Fabiola’ en udvalgt sort fra Holland, som skulle være mere hårdfør i haven.
Muligvis er det en hybrid? - Blomsten er lysere end arten.
 

Hilsen, Jørn T. Jensen

Top

Uge 27

 


En god Allium, der blomstre her i juli er Allium cernuum.
Kommer nord Amerika. Blomsten findes fra hvid til lyserød til purple.

  

 

Arisaema candidissimum, en meget populær Arisaema i haven,
der blomstre her i juli. Kommer fra vestlige Kina.

 

 

Arisaema tortuosum fra Himalayas bjerge fra Punjab til Sikkim, ind i vestlige Kina.
Sået 2009 og blomstre første gang her i haven, juli 2012.

Hilsen Jørn Jensen

Top

Uge 25

Så kom der endelig et par dage med varme og solskin, og Dierama gav sig til at blomstre.

Dierama pauciflorum kommer fra Sydafrika og er en meget flot løgvækst. Tynde-græslignende blade og de små røde blomster hænger elegant på en lang stængel. Højde 40 – 50 cm.

Trives godt i et større stenparti, sandet jord og godt med sol. Har haft den i haven i over 10 år.

   
Dierama pauciflorum.                                                              Dierama pauciflorum, blomst.


Gladiolus imbricatus.

En anden løgvækst der blomster i mit stenparti i disse dage er Gladiolis imbricatus. Den fra kommer fra Centraleuropa, i Tyrkiet og ind Kaukasus.

Begge løgvækster er under de rigtige forhold, hårdføre i danske haver.

Hilsen Jørn T. Jensen

Top

Uge 23

Trillium rugelii i haven  2. juni - 2012

 

   

 Trillium rugelii.
 

Planten har jeg købt for ca. 10 år siden, og den er af og til blevet flyttet. Dens nuværende boplads har den haft i 5-6 år, og den har aldrig været så stor (50 cm) og flot som i år.

Den står under en ædelgran, der helt beskytter den mod regn, vind og sollys – lysningen er mod nord.

Jorden, den står i, er sand, kompost og lidt spagnum.

 

Venlig hilsen

Birgit Wium-Andersen

Top

Uge 22

Allium falcifolium

Den mest almindelige og mest kendte af gruppen ”lave Allium” fra Nordamerika, er Allium falcifolium, som forekommer på Serpentine jord og små lokaliteter fra San Francisco Bay til Oregon i nord. Denne attraktive plante har en blomsterstand 2 til 3 centimeter i diameter, med 10 til 30 eller flere lyse rosa - lilla eller rødbrune små blomster på en flad stængel, der som regel ikke bliver mere end 5 cm op over to, eller flere, blågrønne og falcate blade Det tager fire år eller mere fra frø, at få blomstrende størrelse løg. Selv med den størrelse, er der et meget begrænset med side løg, det sætter. Skulle kunne dyrkes på en solrigplads i stenbedet, men er nok bedst i alpinhuset.

Hilsen, Jørn T. Jensen

Top

Uge 21

Tulipa  sprengeri kommer oprindeligt fraNWTyrkiet,nærAmasya. Den er ikke setfor nyligi naturen, mener velkendtidyrkning. Megetsent blomstrende, bliver som regel35 -45cmhøj.BrianMathewhar noteret, at den voksergodt påsydvendteområder ifuld sol, ved foden afnordvendtetørvegrave, ogi græssetundertræerne. Let at former fra frø - breder sig næste for meget. Men hvis man ønsker at bevarer T. sprengeri i haven, skal man lade frøet så sig, da den ikke bliver på samme sted i flere år.

 
Tulipa sprengeri under træer i haven.  Foto 25. maj 2012

 

 Hilsen, Jørn T. Jensen
 

Top

Uge 19

I denne uge var jeg taget til Prag, med Randers klubben, for at se haver dér, og her var der meget at se. Særlig i en have var der mange Onococyclus Iris.

I Prag området, har de bedre mulighed for dyrke disse iris på friland, men det er værd at prøve at dyrke dem her i Danmark, bedst er at dyrke dem i en løgbænk, hvor man kan styre fugtigheden.

Desværre var der ikke navne på alt, så derfor er det ’sp.’.

   
Onococyclus i stenbedet, her Iris paradoxa.            Her var mange spændende Iris til udplantning i nyt bed.  
Iris iberica ssp. elegantissima.                                           Alium sp. i stenbedet.             
   
Alium akaka                                                     Bellevalia sp.

Hilsen Jørn T. Jensen

Top

Uge 17

Bededagslilje (se også uge 6)

For mere end 25 år siden købte vi ejendommen Nygaards Have, hvor vi stadig bor.

Der var ikke megen have, men på begge sider af indkørslen stod klynger af lysegule, pinseliljelignende narcisser. Vi har siden opformeret og spredt dem, så vi nu har titusindvis af dem.

Det viste sig, at de fleste af de gamle landbohaver i omegnen havde samme sort. Ingen kendte dens navn, men de gamle her i Sydsjælland kaldte dem bededagsliljer, fordi de blomstrer efter påskeliljerne, men før pinseliljerne.

En tidligere beboer i Nygaards Have – født på stedet i 1907 - fortalte os, at bededagsliljerne altid havde stået der.

Vi har tidligere forsøgt at finde sortsnavnet. En hollandsk løgdyrker, med speciale i historiske narcisser,
kendte ikke sorten.

Efter søgninger på nettet ser det ud til at være Narcissus ’Conspicuus’, en gammel sort fra før 1869.

Beskrivelsen i RHS’s International Daffodil Register passer i hvert fald på vore bededagsliljer.

Conspicuous betyder klar, tydelig, iøjnefaldende.

Se evt. også mere på: www.daffodilusa.org

Det er en meget livskraftig og sund narcis, der er let at dyrke. Vi synes, den er mere elegant end mange af de nu dyrkede mere prangende typer.

Vi hører gerne fra jer, hvis I kender bededagsliljen fra andre egne af landet.

Ove og Bente Lustü

Top

Uge 16

Er begyndt at dele på mine Galanthus, bl.a. dem der er plantet i netpotte, der hvor klumper nu er så stor, at den bør dele. Som man kan se, er netpotten ingen hindring. Der er så megen kraft i løgene, at potten sprænges.

                                                


 Ellers er det tid for Erythonium og her er nogle af dem, der blomstre nu.

     
Erythronium hendersonii                         Erythronium oregonum
 

       
Erythronium tuolumnense                                                     Erythronium sp.

Også Fritillaria blomster. Den første i haven var den lille gule F. carica fra sydvestlige Tyrkiet. Er plantet tæt ved sydsiden afhuset og har klaret sig fint her i mange år. F. hermonis ssp. amana gror i bedet på østsiden af huset, der er et tørt sted. Den kommer også fra syøstlige Tyrkiet. Samme sted er plantet F. latakiensis, også fra Tyrkiet. Ude i stenbedet gror F. montana, en variabel art fra franske alper over til Balkan.

     
Fritillria carica                                                        Fritillaria hermonis ssp. amana

    
Fritillaria latakiensis                                 Fritillaria montana

Se så hvad der sker. Jeg havde glædet mig at denne Fritillaria i blomst, men hele gruppen på 5-6 store planter var ”fældet” ved jordoverfladen, gnavet over som en bæver fælder et træ. Larver, snegle eller bænkebider? - nu er lagt sneglegift ud.

     
Så må jeg vente et helt år igen, på at se blomsten.Til sidst – jeg tror ikke at jeg har set Leucojum aestivum ’Gravetye’ blomstre så tidlig som i år,
næsten en måned for tidligt.

.
Leucojum aestivum 'Gravetyve'

                                                                                                                                                                                           Alle foto fra 18-04-2012

Hilsen Jørn T. Jensen

Top

Uge 15

Muscari – Perlehyacinter

Muscari er en slægt med ca. 50 arter fra landene omkring Middelhavet og med mange fine arter over Tyrkiet ind Kaukasus og vestlige Asien.

Den almindelige, armensk perlehyasint, Muscari armeniacum, fra Tyrkiet og Kaukasus skove er meget udbredt i have, fylder godt og sår sig. Men – der er mange andre små fine Muscari til stenbedet, hvor de trives godt og er fine løgvækster her i foråret. Her er lidt fra min tur i haven 8. april 2012.

De kan købes hos løg-specialister eller fra frø. Her har Gøteborg Botaniske Have sommetider nogle gode arter til salg på deres frøliste ”Konnässörsklubben”, men så går ca. 4 år inden du får blomsten at se.

     
Muscari armeniacum 'Himmelblau'          Muscari aucheri 'Mount Hood'
En udvalgt muscari af Endre Födelsi.*

*Endre Födelsi , tysk plantesamler, jeg mødte i Hamburg. Endre Födelsi havde en stor samling af løg og knolde, men døde for nogle år siden.

    
Muscari aucheri 'Ocean Magic'                 Muscari aucheri 'White Magic'

    
Muscari bourgaei  - lav muscari                           Muscari latifolium


    
Muscari 'Peppermint'                                            Muscari 'Pink Sunrice'


    
Muscari lingulata ssp. ciliolata,                           Muscari sp. ca. 7-10 cm høj.
ca. 5-7 cm høj.


    
Muscari pseudomuscari - syn. M. chalusicum,   Muscari pseudomuscari - blomst
lav ca. 5-7 cm høj

    
Muscari sp. - denne muscari har meget tynde blade, som fin purløg og bliver ca. 10 cm høj.
Hvis nogen kan hjælpe med et navn, høre jeg meget gerne fra Jer.


Alle foto taget 8. april 2012.
Venlig hilsen, Jørn T. Jensen

 

Top

Uge 14

Hjælp jeg har fået Corydalis - Lærkesporer.

Jeg købte mine første Corydalis i 1994 og det var C. solida ’George Baker’ en dejlig flot mørkerød form. Et par år efter kom C. solida ’Munich Sunrise’ der lyserød, også ind i haven.

Disse to har bredt over en stor del af haven med mange farvevarianter. Det flot at se her i det tidlige forår. Corydalis har heldigvis den fordel, at de hurtigt forsvinder fra overflader, men pas på de spreder mange frø.

Corydalis solida kommer fra Øst-europa og varierer meget i farven, fra blålig, over rød til lys lilla, til næsten hvide.

Her er et lille udvalg af forskellige farveformer.    


    


    


En anden Corydalis her i foråret er, C. malkensis, en lidt mindre art fra Kaukasus, som holder sin hvide farve. Også den breder sig ud over hele haven.


Alle fotos er fra 2. april, 2012.
Hilsen, Jørn T. Jensen.


 


 

Top

Uge 12

Foråret fortsætter og nu sker der meget i haven. Det er snart slut med de første Galanthus, men jeg har da nogle sene G. plicatus typer, der først lige er begyndt at blomstre.


Galanthus plicatus ’Baxendale’s Late’ blomstre langt ind april.  Foto: 21-03-2012.
.
Galanthus x ’Heffalump’ kom ikke dette forår, løgene havde ikke godt, men se lige på dette billede. Skal man ikke give det en chance mere. Det gjorde jeg, tilbage i jorden.   Foto: 20-03-2012.

      
Leucojum verna v. Varneri, her er både med grøn og gul spids. Varianten kommer fra Ungarn.    Foto: 20-03-2012

     
Colchicum sobolifera, syn. Merandera sobolifera, ja nu er Merandera flyttet til Colchicum. Planten er ikke ret stor, se frø fra Acer. Har dyrket den på en solrig plads i stenbedet i mange år. Findes i S.Ø. Europa over til Afghanistan.
Foto: 20-03-2012. 

 
Ranunculus kochii, en lille fin ranunculus fra Kaukasus og lille Asien, også god i stenbedet.  Foto: 19-03-2012.

Hilsen, Jørn T. Jensen

Klik for mere info.


Arbejdernes Landsbank


DAH Bliv Medlem