Forårsmøde 2024

Så kan du godt sætte kryds i kalenderen, ved . . .  Lørdag den 6. april 2024.

Forårsmødet afholdes på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling.

Til forårsmødet lørdag 6. april 2024 har vi fornøjelsen at byde velkommen til Harry Jans, Holland.
der vil holde følgende 2 foredrag:

New Zealand - Syd-øen
En botanisk tur til New Zealands sydø, fra de helt fantastiske bjerge, hvor man bl.a kan se specielle alpine planter som Raoulia eximia og Haastia pulvinaris, til den storslåede udsigt i Fiordland ved Milford sundet. En ø med variation af planter på mange forskellige levesteder.
Du kan se lidt om Harry Jans rejse til New Zealand HER

Alpine planter i Tufa
Dyrkning i tufa, med bl.a. dyrkningsteknikker, hvordan man konstruerer og bygger eksempelvis en tufavæg og meget andet.
Du kan se lidt om Harry Jans tufavæg HER.

Dagens program kommer senere, men du kan læse mere om Harry Jans HER.


Harry JansConnor Smith

På sin hjemmeside (www.jansalpines.com) skriver Harry: 

Jeg hedder Harry Jans. Jeg er født i 1957 og har boet i Loenen (højde: 27m / 70ft. over havets overflade) nær Apeldoorn i Holland, siden 1986.

Jeg er gift med Hannie, og vi kan begge godt lide at vandre i bjergene for at se planter i deres naturlige miljø. Jeg studerede havedesign og vedligeholdelse, men har været ansat siden 1982 i det hollandske ministerium for infrastruktur og miljø. Mit nuværende job er specialist i vintervedligeholdelse.

Under en ferie i Schweiz i 1981 blev jeg helt fascineret af alpine planter. For at indsamle mere information om disse planter blev jeg medlem af Alpine Garden Society (AGS).

Gennem kontakterne med medlemmer af dette selskab og andre klubber blev det muligt at udveksle information og erfaringer. Jeg har lært meget af forskellige specialister inden for deres særlige interesseområder. Ikke alene er det sjovt, men det giver også den nødvendige viden til at kunne håndtere sjældne planter og dermed opbygge en plantesamling.

Min have er anlagt på en varieret måde. Man kan tilegne sig mange ideer gennem havebesøg, både herhjemme og især i udlandet. Her og der har jeg indarbejdet nogle af disse ideer på min egen måde i haven og alpinhuset.

I min have har jeg ét stort alpinhus, delvist nedsænket i jorden, og ét lille alu-rammehus, som bliver brugt som mit værksted (formering, såning, oppotning, opbevaring af pottejord, grus etc.) I det store er der bl.a. en tufavæg.
I baghaven er der desuden en drivbænk til at opbevaring/opformering af planter. Denne drivbænk er dækket af bølgeplader (16 mm eller 5/8”), som kører på ruller. Rammens for- og bagside kan åbnes eller lukkes med en slags jalousi ventilationssystem.

Selve haven er bygget op med tufa, både i for- og baghaven. Jeg udvalgte selv disse tufasten i et stenbrud i udlandet og importerede dem.
Især i forhaven, som blev lavet om i 2003, er der indarbejdet nogle meget store stykker tufa, der vejer omkring 1,5 tons hver. Der er boret huller i tufastenen, og mange alpine planter, som normalt vokser i bjergene, har fået deres hjem her.
En lille bæk, langs hvilken en række orkideer vokser, løber gennem klippehaven. Der er også nogle vægge lavet af tørveblokke, der skaber tørvebede. I disse blokke og bede er det muligt at holde nogle helt andre planter. Disse kan dog ofte indgå som alpine.

Der er lavet en fritstående tufavæg af lodret placerede granit kantsten, hvor imellem der er stablet tufastykker, som efterfølgende er blevet tilplantet. I denne væg har jeg mange specielle og lidt vanskelige planter, bl.a. Jancaea heldreichii, som selvsår i væggen.

I forhaven er der lavet en slags tufasøjle. Den er konstrueret af 3 granit kantsten, der er placeret omkring 40 cm fra hinanden på trekantet måde. I midten er der så blevet stablet og tilplantet mindre tufa stykker.

At se planter i deres naturlige habitat er en luksus, jeg heldigvis har haft mulighed for, ikke kun i Europa, men også i Asien, Afrika, Mellemøsten, Nord- og Sydamerika, New Zealand, Australien og Tasmanien. Jeg har deltaget i 3 planteekspeditioner arrangeret af AGS til Kina (2x) og Iran (1x).

Desuden har jeg som rejseleder/arrangør været i Kina over 17 gange. Jeg organiserer og guider også plante-/haverejser til Tjekkiet, Sverige, Tyskland, Italien, Peru, Ecuador, Argentina, Lesotho, Usbekistan, Tadsjikistan, Iran og Sikkim (Indien)