Løg og knolde 2024.

Retur til siden løg og knolde. (Klik her)


Hop til uge:

49 48 46 45 44 41 40 39 38 37 27 26 25 24 22 20 19 17 15 13 11 10 8 7

 


 

Uge 49


Galanthus elwesii ’Howard Wheeler’
Lige en tur rundt i haven og så ser man en vintergæk man havde glemt, stå klar til at åbne sine kronblade. Galanthus elwesii ’Howard Wheeler’ tilhører gruppen, kaldet hiemalis,
og er pålideligt i blomst i november. Indre kronblad har et mørkegrønt mærke og frugtknude, modsætning til en blegere farve,
der er typiske for Hiemalis Grouppen. 

 
Galanthus elwesii Howard Wheeler 04 12 2024web   
Galanthus elwesii ’Howard Wheeler’.   

Uge 48

Galanthus samothracicus

Denne vintergæk blomstre i naturen sidst i december, det gør den også her i haven, hvilket den har gjort siden jeg fik den i 2019.

 
 Galanthus samothracicus 30 11 2024web  
Galanthus samothracicus er nu fremme her 30. november, så den skal nok blomstre i julen.   

Uge 46


Nerine bowdenii

Nerie bowdenii er en af bedste løgplanter i efterårshaven. Den står og lyser op med sine lyserøde blomster til hen i november, alt efter vejret.
Den klarer sig godt ude i haven og jeg har haft den i mange år.

Nerine 1    Nerine 2   
Nerie bowdenii gror rigtig godt i stenbedet.
Nerine 3 
Den er også fin i krukker, men her skal man passe på. Krukken skal opbevares frostfrit eller rådner løget. Det er min erfaring.
Den klare frosten ude i jorden, men ikke i krukken, hvor frosten også kommer ind fra siden, det kan den ikke tåle 

 

 Uge 45


Det har været et rigtigt mildt efterår og ingen nattefrost endnu.
Om det er derfor at jeg fandt en Colchicum speciosum som blomstrede her sidst oktober.
Colchicum kan blomstrer over flere perioder,
men jeg har aldrig set C. speciosum blomstrer så sent på efteråret.
Jeg vil derfor holde øje med den i de næste par om det er en fejl fra plantens side, eller om den virkelig vil blomstrer så sent.

Colchicum 20. oktober 25 10 2024aweb    Colchicum 20. oktober 25 10 2025web   
Colchicum speciosum fotograferet 25. oktober 2024. 

Uge 44


Vi er nu sidst i oktober, helt præcis 31. oktober, og nu blomstre Sternbergia lutea på øst gavlen af huset. Her tørt, måske mere tørt end ved sydsiden.

Sternbergia galanthusweb 
En anden efterårsblomstrende fra sydlige Grækenland blomster samtidig med Sternbergia lutea, Galanthus regina-olgae

Uge 41


Ved sydmuren af huset trives Sternbergia lutea ganske godt. Den kommer fra de sydlige egne af Italien og Grækenland.

Sternbergia lutea 04 010 2024web 
Sternbergia lutea. 

Uge 40


Sorten ’Alboplenum’ er en gammel og meget smuk sort. Som med andre dobbelte blomster bevarer blomsterne deres friskhed og skønhed længere tid end den enkle.
Når blomstringen godt i gang, er denne gode, gamle haveplante meget dekorativ i september og oktober. 

Colchicum autumnale Alboplenum 03 10 2024web    Colchicum autumnale Alboplenum 03 10 2024aweb   
Colchicum autumnale ’Alboplenum’, dukker her op mellen violblade.    Colchicum autumnale ’Alboplenum’, blomsten.   

Uge 39
Sidste uge i september.


Der er gang i vintergæk og krokus
Lige blomstre Galanthus reginae-olgae og Crocus kotschyanus.

 
 Galanthus reginae olgae 29 09 2024web   Crocus kotschyanus 29 09 2024web  
Galanthus reginae-olgae kommer fra det sydlige Grækenland og Sicilien.    Crocus kotschyanus kommer fra det centrale Tyrkiet.   

 

 

Uge 38


Igen en flot september uge med morgen tåge, solskin og fine temperaturer. 

Cyclamen hederifolium Alba 16 09 2024web 

Cyclamen hederifolium blomster mange steder i haven nu og særlig den hvide form,
Cyclamen hederifolium ’Alba’ er en god haveplante der sår sig godt i haven, bedre end selve arten.

Nerine x Belladiva 22 09 2024 
En anden fin sensommer løgvækst er en krydsning mellem Nerine og Belladiva, begge fra Sydafrika. Her oppe over de hvide Cyclamen, i bunden.
Den er i handlen under navnet. X Amarine ’Belladiva’. Købte 3 løg og som man kan se, kom der både en lyserød og mørkerød. 

 
Uge 37
 
Den første uge i september har været fin for de efterårsblomstrende Colchicum.
De lyser godt op i haven her den første efterårsmåned.
 
Her er nogle af dem.
 
Colchicum Huxley 10 09 2024web 
Colchicum ’Huxley’ 
Dette er en meget smuk sort med bægerformet blomst i pastell lilla-rosa eller rosen-lilla. Den er senblomstret sort med en tydelig U-formet blomsterprofil, når den er helt åben. Det identificeres let ved sin farve og de temmelig åbne blomster med konkave kronblade,
især i den øverste halvdel. Kronbladet bærer svage spor af tessellation mod toppen.
'Huxley' tilhører en lille gruppe af sorter, der omfatter 'Dick Trotter' og 'Pink Goblet'. Alle tre har blomster med en silkeagtig glans og bemærkelsesværdigt glatte kronblade (tegn der stammer fra C. speciosum), en hvidlig bund og gule støvknapper. Den hvide bund på kronbladene fortsætter op til omkring to tredjedele og går over i en tynd hvid central stribe, der ikke når toppen. Tidligt i blomstringsperioden, før kronbladene spreder sig vidt fra hinanden, kan den forveksles med 'Pink Goblet'
 Colchicum Pink Goblet 17 09 2024web
Colchicum ‘Pink Goblet’
En af de mest karakteristiske efterårsblomstrende Colchicum. Denne Colchicum har smukke, afrundede bægerformede blomster af blød lilla-pink, forstærket af en silkeagtig patina på ydersiden. Den blomstrer samtidig med C. x 'Benton End', og de to kan være meget virkningsfulde plantet ved siden af hinanden. Blomsterne bæres på kraftige, bleggrønlige, lyserødt blussede perianth rør, hvilket gør dem i stand til at modstå efterårsvejrets luner. De eneste kultivarer, som den kan forveksles med, er 'Dick Trotter' og 'Huxley'. For at se forskellen mellem dem, se 'Huxley'. Den slanke stilklignende indre stængel hos 'Pink Goblet', er ofte mærkeligt knækket i toppen.
Denne charmerende kultivar opstod sammen med 'Dick Trotter' i et parti frøplanter sået fra C. speciosum 'Album'. Dick Trotter spredte efter sigende frøet på sin kompostbunke i hans have i Brin, nær Inverness i Skotland. 'Pink Goblet', er en virkelig pink Colchicum og er måske den fineste plante, der kom ud af denne tilfældige såning.
jennyweb 
Colchicum ’Jenny Robinson’
Dette er en tydelig og let genkendelig sort, der blomstrer midt i sæsonen. De rigt farvede blomster med dristige, uregelmæssigt hvide centre, knækket med farve, og hvide mærker på kanten af den nederste halvdel af kronbladets ydre er nyttige diagnostiske træk.
Denne fremragende sort stammer fra Chequers, haven hos Jenny Robinson i Boxford, Sulfolk, og blev navngivet af Matt Bishop i 2011. Der var mange klumper af Colchicum i hendes have af velkendte kultivarer, som 'Rosy Dawn', der såede sig rundt i haven,
og sandsynligvis har givet anledning til de nye planter, der nu er inkluderet i denne bog, såsom 'Boxford', 'Checkers og denne. 'Jenny Robinson' var ikke inkluderet i samlingen af efterårsblomstrende Colchicum på RHS Garden Hyde Hall, ellers kunne den have fået en AGM.
 Colchicum speciosum Altmarkstern 06 09 2024web
Colchicum speciosum ’Altmarkstern’ 
I den nye bog,2021, mangler denne nyligt navngivne sort, der stammer fra Uwe Kersten i Altmarkkreis Salzwedel i Tyskland. Han erhvervede denne plante i DDR-tiden som Colchicum neapolitanum fra en plantesamler nær Zwickau. Da den blomstrede, blev det klart, at det ikke var C. neapolitanum. Ikke desto mindre er blomsterne fra 'Altmarkstern' så flotte og unikke, at Uwe navngav den Colchicum 'Altmarkstern' efter forslag fra nogle Colchicum-venner, der regelmæssigt besøgte hans have. Sorten har store blomster og ligner C. speciosum-udvælgelsen 'Dombai'. Det er sandsynligvis en speciosum hybrid, men de enkelte kronblade er relativt smalle og giver blomsten et stjerneformet udseende ("Stern" betyder "stjerne" på tysk). En anden slående egenskab ved blomsterne er deres store hvide bund, der dækker mere end halvdelen af kronbladene.

 

Uge 27


Lilium canadense
Hjemmehørende i Canada, Quebec og Nova Scotia syd til Georgia øst for Allegheny bjergene, i fugtige skove blandt bregner,
i fugtige marker og langs kanterne af vandløb, blomstrer i juni og juli. Stængel til 1,5 m. blomster op til 20, 5-7 cm lange, sædvanligvis dybgule, plettede indeni, men nogle gange røde i
L. canadense var. rubrum, sjældent orange eller uplettet. Ikke let at dyrke i Europa,
men siges at vokse bedst i vel drænet, tørveagtig, helst sur jord, fugtig om sommeren og aldrig tørre ud, i sol eller halvskygge.


Efter at have søgt den røde form, Lilium canadense var. rubrum, fik jeg, for et par år siden, et løg og nu i 2024 kom der en enkelt blomst og det er den røde form jeg har fået.

 

  Lilium canadense 16 07 2019aweb 
Lilium canadense 01 07 2024web    Lilium canadense var. rubrum 01 07 2024web 
Lilium canadense.    Lilium canadense var. rubrum.

 

Uge 26


Rhodohypoxis baurii
Rhodohypoxis baurii har jeg dyrket i mange år, især i potter så de kunne stå frostfrit om vinteren.
Jeg har også gennem flere år prøvet den ude have, hvor det det gået nogenlunde, men de forsvandt.
Nu har jeg haft en lille gruppe i spaltebedet i nogle år og her er det gået godt og den breder sig.

Rhodohypoxia baurii 30 06 2024web 
Rhodohypoxis baurii kommer fra det sydlige Afrika i Natal og Lesotho, Dragensbergs bjergene, her gror den i græsklædt tørvejord, ofte ved fugtige klipper på 1.500-3.000m.
Dyrkes bedst i potter og holdes tørt om vinteren og beskyttet mod frost. Vandes godt om foråret indtil efter blomstring.
Ellers den kan plantes ud i en netpotte hvert forår og bringes ind om vinteren, eller lade den blive ude og beskyttes mod våd og frost. 

 

Uge 25


Roscoea cautleyoides

også kaldt buddhablomst


Hjemmehørende i det vestlige Kina, især SW Yunnan. Blomsterne kan være gule eller lilla. Rødderne er meget kødfulde og skal plantes omkring 15 cm dybt, i veldrænet, bladrig- eller tørvejord.

Roscoea cautleyoides 12 06 2024web   

Roscoea cautleyoides 13 06 2020web


 

Uge 24

Virus i lilje

Der sker en års mellemrum, at der er en Lilium martagon der får ”båndvirus”, på øverste del af stænglen. Her hvor der er afsæt til blomster, bliver stænglen flad som et bånd og det giver en masse blomster på en kort stykke af stænglen.
Det er kun få gange, at jeg har oplevet og det er ikke same lilje der bliver ramt hver gang.

Lilium martagon 03 07 2011web    Lilium martagon virus 12 06 2024web 
Lilium martagon, normal.    Lilium martagon med virus. 

  

Uge 22


Lillium bulbiferum
Her sidste uge af maj blomstre Lilium bulbiferum, brandlilje, og det er første gang jeg har set en lilje i blomst i maj i haven.
Hjemmehørende i det centrale Europa fra Spanien mod øst til Polen og Balkan, vokser i krat, mellem bregner på stenede skråninger hvor den blomstrer i juni.
Let at dyrke i enhver vel-drænet jord i sol eller halvskygge.

 Lilium bulbiferum 30 05 2024web
Lillium bulbiferum.

Uge 20


Fritillaria camschatcensis
Fritillaria camschatcensis har haft godt i dette våde forår, hvor de blomstre her sidst maj. Gror i et område i haven, hvor der godt kan stå vand i nogle dage om vinteren.
Kommer fra det nordvestlige Amerika, over i Asien, til Kamschatka og til nordlige Japan.
Kan lide samme fugtige jord som F. meleagris og F. uva-vulpis.

Fritillaria camschatcensis 12 05 2024web 
Fritillaria camschatcensis.

 

Uge 19


Tulipa praestans 'Van Tubergens' Variety'
Købte for nogle år siden en pose løg, Tulipa praestans 'Van Tubergens' Variety', en lille tulipan som jeg regnede med, at ville passe i mit stenbed.
Det gør den og har med tiden spredt sig dejligt i stenbedet, hvor den nu gror hvor den selv vil. Jeg fjerner aldrig frøkapslen fra botaniske tulipaner, så derfor kan så sig rundt i bedet.

Tulipa praestans 30 04 2009  

 Tulipa praestans 07 05 2024web

Hjemmehørende i Centralasien, især Tadzikistan i det sydlige Pamir Alai, vokser på stejle jordholdige skråninger og i åben skov, blomstrende fra april og maj. Blomsten udmærket ved sine almindelige orangerøde kronblade uden en basal plet og behårede stængler, der kan have op til fire blomster i kultur. 

 

Uge 17


Fritillaria pallidiflora 

 


Jeg troede ikke at jeg havde den mere i haven.
Jeg har ikke set planten i de sidste 6-7 mår og så lige pludseligt er den der.
Jeg har oplevet det med løgvækster, at når de gamle løg dør, kan der 5-6 år inden de er fremme og blomstre igen.
Det gamle, store løg, kan sætte små sideløg på størrelse med ris korn, så derfor tager det tid.

Jeg har oplevet det flere gange med Galanthus, så jeg fjerner aldrig et skilt lige med det samme, når der ikke er nogen plante at se.

Fritillaria pallidiflora er hjemmehørende i Centralasien, især bjergene i Dzungaria Ala Tau og Tien Shan. Her blomstrer den i maj og juni på subalpine skråninger. De brede grønblå blade og svagt gullige blomster er karakteristiske planten. Jeg syntes ikke at den er men at dyrke, selvom litteraturen skriver det.

 

 
   Fritillaria pallidiflora 20 04 2024aweb

Uge 15


Erythronium howellii
Hvide blomster, ofte med et orange øje, der bæres på 20 cm stængler, over godt marmoreret løv. Bedst på et køligt sted med god dræning.
Hos mig gror de på nordsiden af huset. Kommer fra Nordamerika, det nordlige Californien til op i sydlige Oregon. 

Erythronium howellii 11 04 2024bw 
Erythronium howellii 11 04 2024aw    Erythronium howelllii 11 04 2024cw 
Erythronium howellii. 

Uge 13


Lidt nyt fra den lokale Brugs
Det kan altid betale sig, at se godt efter hvad de lokale supermarkeder har på bordet, mellem de faste påskeliljer man altid tilbyder.

Muscari latifolium Crape Ice 08 04 2024web    Muscari latifolium Crape Ice 08 04 2024aweb 
Muscari latifolium ’Grape Ice’
En perlehyacint med brede blade og en speciel blomsterfarve: nederste del af blomsten er violetblå, toppen er hvid.
Normalt er toppen på blomsten lyseblå.
Fritillaria persica Twin Towers 08 04 2024web    Fritillaria persica Twin Towers 08 04 0204aweb 
Fritillaria persica ’Twin Towers’
Denne Fritillaria persica kommer med 2 stængler fra løget, ellers ligner den almindelige F. persica

Uge 11


Galanthus ’Dionysus’
Udbredelsen af Greatorex dobbelte vintergækker er velkendt, en vintergæk der som regel kan genkendes på de inderste kronblades mærker. Greatorex begyndte at krydse Galanthus plicatus med Galanthus nivalis ’Flore Plena’ lige før anden verdenskrig og videre frem.
Det er der kommet mange fine dobbelte store vintergækker ud af og en af bedre er Galanthus ’Dionysus’.

Galanthus Dionysus 17 03 2024w    Galanthus Dionysus 17 03 2024aw 
Galanthus ’Dionysus’ ydersiden af indre kronblad set fra oven.    Galanthus ’Dionysus’, de indre kronblade set fra neden.
 Iris reticulata 17 03 2024w
Og så er Iris reticulata fremme. 

Uge 10


Leucojum vernum
Den våden vinter har givet gode betingelser for dorothealilje, Leucojum vernum.
Hjemmehørende i Centraleuropa fra Rumænien og det vestlige Rusland til Pyrenæerne og Belgien og naturaliseret i Sydengland, Danmark og Holland.
Den vokser i skove og stejle skyggefulde bjergskråninger, ofte i stor mængde. Let at dyrke i enhver fugtig jord.

Leucojum vernum 12 03 2024web
Leucojum vernum
Leucojum vernum var. carpathicum 12 03 2024web
Planter fra den østlige del af Europa har en gullig plet og kaldes Leucojum vernum var. carpathicum

 Uge 8

Galanthus elwesii


Det kan godt være en udfordring at købe løg i poser, hvis du selv vil udvælge nogle gode varianter, men det tager tid og held,
og så skal man være heldig hvis, at der kommer et par gode varianter.

Alle løg blev i 2018 plantet i én række, mellem  2 mursten.

Alle løg kommer som regel første år, men så forsvinder over halvdelen med tiden.


I 2023 var der 5 tilbage.

 

 20 x 2018 rækken 12 02 2023
     Efter nogle år vil de løg som er ’gode’, være tilbage,
   da der altid er løg som ikke overlever. 

Galanthus elwesii lange kronblade 12 02 2023a

Galanthus elwesii lange kronblade 12 02 2023b

 Af en pose løg købt i 2018 var der 5 tilbage i 2023, blandt dem en vintergæk med lange kronblade og et stort grønt mærke på indre kronblad og den satte sideløg.
Galanthus elwesii lange kronblade 21 02 2024 
 Disse løg blev plantet ud i bedet i sensommeren 2023 og er en fin gruppe nu.

Uge 7


De første uger i det nye år, 2024, har budt på meget forskelligt vejr. Storme med regn, storme med sne, milde perioder, men alligevel titter foråret frem.
Vintergækker gemmer sig under sneen og når sneen er væk, rejser de sig forsætter deres forår.

Galanthus samothracicus 10 02 2024w 
Galanthus samothracicus var fremme midt i december som den skal, og her efter flere snestorme stadig står fint i haven,
men er ved at færdig efter 2 måneder med sol, vand og sne. Se 2023, uge 52
 Galanthus Fly Fishing 10 02 2024w
Galanthus ’Fly Fishing’ var fremmer midt i januar og det er den hvert år og kan blomstrer til hen marts. 
 Galanthus nivalis Sandersii 09 02 2024aw
Galanthus nivalis ’Sandersii’ er også lige glad med sneen, her fotograferet i snestorm 9. februar.
 Galanthus elwesii Green Bruch 10 02 2024w
Galanthus elwesii ’Green Brush’, har-grønne spidser, der dækker det nederste af de ydre kronblade, mens de indre er næsten helt grønne, bortset fra en hvid rand. En af de bedste grønne tippede G. elwesii.