Ændring af billeders størrelse

Er du i tvivl om størrelsen på et billede, så kig på billedets egenskaber, her vil der stå hvormange bytes, kilobytes eller megabytes et billede fylder.

At give en 100% dækkende vejledning i hvorledes man ser størrelsen på et billede, på enten en Windows eller en Mac computer er rimeligt omfattende, i det følgende vises et eksempel, baseret på en windows computer. Prøv at læse det igennem, og hvis det ikke lige dækker din situation, så ring, så skal jeg prøve om jeg kan vejlede.

Hilsen Lars Bertelsen

Find størrelsen på et billede

1. Start "Stifinder", find dit billede og højreklik dette.
2. Vælg menupunktet "Egenskaber"
3. I den boks der popper op, står der hvormeget dit billede fylder

onfoto picsize

I dette tilfælde, fylder billedet 7,75 MB dvs. mere end de tilladte 6 MB, så billedet skal resizes.

Resize billedet

Der findes en række gode programmer til at resize billeder, flere af dem er gratis og kan hentes på nettet. Jeg bruger selv "Faststone Photo Resizer" der er "Freeware" og kan hentes på www.faststone.org. Dette program kræver dog at du forstår engelsk.

En anden mulighed er at benytte "Paint", et gratis program der følger med installationen af windows, så det har du formodentlig allerede. Nedenstående vises kort hvordan Paint anvendes til at resize et billede der fylder over de tilladte 6 MB.

1. Åben Paint
2. Klik på Ikonet for filhåndtering, onfoto picsize paint ikon small  og åbn dit billede (Vigtigt!!: Brug IKKE punktet "Sæt ind", det vil give en forkert størrelse, brug menuen onfoto picsize paint ikon small og vælg ÅBEN).
4. Vælg procent
5. Skriv den procentsats billedet skal reduceres til, her skal vi fra 7.75 MB til under 6 MB, så en reducering til ca. 75% er ok. Det er kun nødvendigt at skrive procentsatsen i enten "Vandret" eller "Lodret", den modsatte side reduceres automatisk til det samme.
onfoto picsize paint

6. Klik "OK" og vælg igen ikonet for filhåndtering onfoto picsize paint ikon small
7. Her vælger du "Gem som" + "JPEG billede" - Giv billedet et nyt passende navn, så du ikke overskriver dit originale billede.
8. Billedet er nu i en størrelse der bl.a. kan bruges til vores Online Planteudstilling.